IaurtulIstoric
Este gustos, sanatos, perfect pentru diete si necesar pentru o alimentatie echilibrata. Se pare ca a luat nastere dintr-o eroare: din laptele tinut pe vremea aceea intr-un burduf de piele si uitat afara la caldura. Este posibil ca denumirea de iaurt sa derive din cuvantul de origine turca yogur. Despre nasterea iaurtului nu se stie nimic sigur.
Grecii si romanii aminteau deja in scrierile lor despre iaurt. La fel si analele de la curtea lui Francisc I al Frantei. In bi7.JPGIndia era un aliment cu mare succes. Si totusi cel care a adus “faima” iaurtului este microbiologul rus Ilia Ilici Mecinicov, cercetator la Institutul Pasteur, primul care a studiat iaurtul in conditii de laborator. De ce? Pentru a vedea secretul longevitatii populatiei bulgare, mare consumatoare de iaurt. A fost primul care a izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui. Astfel, iaurtul i-a adus microbiologul rus Mecinicov un premiu Nobel. Iaurtul poate fi obtinut din lapte de vaca, oaie, capra, bivolita si camila, fiecare cu un alt continut nutritional. In laptele fermentat se gasesc, in mod natural, doi bacili: Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus. Ei sunt resposabili de diviziunea lactozei din lapte in acid lactic si glucoza.
Prepararea iaurtului
Laptele adus la continutul de grasime dorit , pasteurizat si racit la 45-48 gradeC se insamanteaza cu o cultura de iaurt in proportie de 1-3% .Fermentarea se face la 42-45 grade C si dureaza 2-3 ore .Momentul final al fermentarii este indicat de aciditatea coagulului de 80-90 grade T.Un iaurt de buna calitate prezinta coagul compact , omogen fara eliminare de zer,are gust placut acrisor cu aroma caracteristica si aciditate de maxim 120 grade T.Acesta este procedeul industrial, dar oricine poate face iaurt acasa. Iata o reteta foarte usoara.
Ingrediente:
- 2 l de lapte proaspat de vaca
- maia formata din 100 g iaurt, 4 lingurite smantana. Smantana va face ca iaurtul sa devina mult mai dens si mai cremos.
Important este ca pentru maia sa folosim iaurt si smantana preparate tot in casa.
Mod de preparare:
Iaurtul preparat in casa este mai curat,mai ieftin,iar placerea de a oferi celor dragi un produs sanatos este extraordinara.
Iaurtul de casa se poate obtine atat din laptele fiert cat si din lapte nefiert.
In cazul in care preparam iaurtul numai din lapte nefiert , neprocesat termic, raman intacte vitaminele, calciul, potasiul, sodiul ,diureza va creste,astfel rinichii nostri vor fi mai sanatosi, iar digestia va fi mai rapida,ceea ce necesita un efort mai mic pentru stomac. Singurul inconvenient este ca nu poate fi pastrat mai mult de 2-3 zile…
Laptele se va incalzi cateva minute sau cateva secunde in functie de temperatura folosita si se va amesteca cu maiaua formata din iaurt si smantana,dupa care se va acoperi bine si se pastra la cald pana se coaguleaza (6-7 ore),iar prin amestecare trebuie sa aiba o consistenta densa,asemanatoare smantanii.
Back