bi1.jpg

Biotehnologia este un domeniu de activitate relativ nou, care pune într-un tot unitar stiinţele biologice cu tehnologiile, în care se utilizează
- procese biologice,
- organisme biologice,
- sisteme biologice ,
în scopul obţinerii de produse si servicii destinate cresterii calităţii vieţii societăţii umane.
Scurt istoric al biotehnologiilor moderne
Desi am avea tendinţa de a considera biotehnologia ca fiind o stiinţă nouă, rădăcinile sale vin din urmă cu peste 6.000 de ani:
- încă de acum 4.000 ani IC se utiliza laptele si diferite produse lactate de către crescătorii de animale pentru obţinerea de produse lactate (fermentatia lactică).
- egiptenii foloseau drojdiile la prepararea de pâine si obţinerea vinurilor (fermentaţia alcoolica si acetica)
- acum 2.000 ani IC egiptenii, sumerienii si chinezii au perfecţionat metodele de fermentare pentru obţinerea berii si a produselor din brânză
- 1.500 IC se folosea tehnica fermentaţiei acetice pentru obţinerea iaurtului, iar aztecii preparau un fel de prăjituri din alge.
Preparate lactate acide
In categoria produselor lactate acide se cuprind o serie de sortimente (iaurtul,laptele batut,smantana pentru alimentatie,chefirul) obtinute prin fermentarea laptelui cu culturi de bacterii lactice folosite ca atare sau asociate cu unele specii de drojdii (in cazul chefirului).
O parte din aceste produse denumite si produse lactate dietetice sunt recunoscute prin valoarea lor nutritiva, datorita modificarilor biochimice si structurale care au loc in lapte.
Toate aceste modificari, controlate si dirijate in mod stiintific, confera produselor respective noi valente si proprietati organoleptice (gust, aroma) paralel cu cresterea gradului de digestibilitate si asigurarea unui pH optim in mediul intestinal. Proprietatile pe care le au in prevenirea unor boli si in mentinerea la un nivel normal a functiilor vitale a facut din aceste produse adevarate „izvoare de sanatate” transmise din generatie in generatie pe firul istoriei, la o serie de popoare.

Back